vrouw aan het trainen met gewichten in haar handen

Waarom willen of doen mensen aan fitness??

Wat verstaan we onder fitness? Met fitness bedoelen we het geheel van sporten en activiteiten die bedreven worden in de sportschool. Fitness wordt grofweg onderverdeeld in drie doelen:

Fitnessen om vet te verbranden en af te vallen

Als je wil fitnessen om vet te verbranden is het verstandig om niet zomaar ergens te beginnen. Maak eerst voor jezelf goed duidelijk wat je wil bereiken en hoe je dit aan gaat pakken. Ga op zoek naar een sportschool waar jij je fijn bij voelt en die voldoende apparaten of lessen aanbieden. Meestal mag je wel een keer gratis langskomen om te kijken of de sportschool aan jouw wensen voldoet.

vrouw aan het trainen met gewichten in haar handen

Als je iemand bent die het lastig vindt om tijd vrij te maken om te gaan sporten, of als je soms de motivatie mist is het verstandig om je in te schrijven voor groepslessen. Op die manier creëer je een extra motivatie om te gaan sporten. Wat natuurlijk ook kan is afspraken maken met een vriend of vriendin. Bij voorkeur wekelijks op dezelfde tijd zodat het een gewoonte wordt. Wanneer je echt flink wil afvallen zul je waarschijnlijk minstens 3 uur per week flink moeten sporten. Het spreekt voor zich dat yoga niet de beste keuze is, maar wat je wel wilt gaan doen ligt grotendeels aan jezelf. Er zijn waarschijnlijk veel groepslessen om uit te kiezen zoals zumba, steps, aerobics of insane. Kies voornamelijk een tak van sport die veel gericht is op cardio. Hierdoor gaat je hartslag omhoog en zul je flink zweten en calorieën verbranden.

Als je resultaten wilt bereiken zul je consequent moeten trainen. Hoe vaak je moet trainen hangt van je wensen en lichaamsbouw af.

Wat minstens net zo belangrijk is als je af wil vallen is gevarieerd en gezond eten. In deze tekst gaan we daar niet verder op in. Als je precies wil weten wat jouw lichaam nodig heeft kan het slim zijn met een diëtist af te spreken.

Fitnessen om de algehele gezondheid te verbeteren

Het plan van aanpak voor algehele gezondheidsverbetering lijkt sterk op bovengenoemd plan om af te vallen. Je zult ook regelmatig naar de sportschool moeten en je flink in het zweet moeten werken. Wel kun je je hier ook iets meer op krachttraining richten. Zorg er voor dat je je spieren voldoende rust geeft voor je ze weer gaat gebruiken. Dit houdt in dat je niet in één week twee keer je armen moet trainen. Wissel dan armen, benen en buik af. Het is voor jezelf leuk om op te schrijven hoeveel gewicht je per machine aan kan. Na een aantal maanden zul je duidelijk kunnen zien dat je sterker bent geworden. Dit geeft vaak weer voldoende motivatie om door te gaan. Wees niet bang dat je snel ’te gespierd’ zal raken zoals bijvoorbeeld bodybuilders. Dit is zonder onnatuurlijke hulpmiddelen bijna niet te bereiken, zeker niet bij vrouwen.

Als je geen groepslessen volgt is het verstandig om een schema op te stellen. Als je hier moeite mee hebt dan kan een personal trainer je hier goed bij helpen. Zorg ook dat je voor je begint bij allerlei krachttrainingapparaten dat je weet hoe deze werken. Het is bijzonder vervelend om te moeten stoppen met trainen omdat je een blessure oploopt die makkelijk voorkomen had kunnen worden door juist gebruik van de apparaten. Medewerkers van de sportschool willen je hier vast bij helpen, en anders kun je het ook vragen aan andere mensen die aan het trainen zijn. Meestal vinden die het totaal geen probleem om kort het een en ander uit te leggen aan beginnende sporters.


Fitness speciaal gericht op het kweken van bepaalde spiergroepen of meer spierkracht in het algemeen

Hier gelden weer veel dezelfde regels als eerder genoemd. Een goed voedingspatroon is ook voor krachttrainers heel belangrijk. Stel dat je voornamelijk je armspieren wil trainen. Hier zijn in de sportschool veel verschillende apparaten voor te vinden. Toch is het aan te raden om ook buikspieroefeningen te doen. Je buikspieren zijn namelijk de ‘core’ van je lichaam. Alle bewegingen zijn terug te leiden naar deze core. Als je buik en rug niet sterk zijn dan zal de rest van je lichaam ook nooit op topniveau komen. Om in balans te blijven is het als je echt vaak gaat sporten aan te raden om ook je benen te trainen, maar dit is minder belangrijk dan de buikspieren.

Als je wat overgewicht hebt kun je wel veel krachttraining doen maar zal dit niet zo snel zichtbaar worden aan de buitenkant. De spieren zijn dan namelijk nog bedenkt met een laagje onderhuids vetweefsel. In dat geval is het aan te raden om een combinatie van krachttraining en cardio uit te voeren zodat je al vast spieren kweekt maar ook vet verbrand door high intensity training.

Welke manier van fitness je ook uitvoert zorg dat je weet waar je mee bezig bent en maak de kans op blessures zo klein mogelijk. Vraag hulp als je iets niet weet en houd je voortgang bij. En tenslotte: vergeet niet te genieten!

Hoe het niet moet