fitness suplementen

Supplementen om spiermassa op te bouwen

 

Als je veel traint met het doel om er zo snel mogelijk zo goed mogelijk uit te zien heeft je lichaam wat extra hulpmiddelen nodig. Vooral je spieren hebben het zwaar te verduren als je veel aan krachttraining doet. Voor spieren is het belang van eiwitten het allergrootst. Wanneer je voedingssupplementen gebruikt kunnen je spieren zich pas echt ontwikkelen tot hun volledige potentie. Dus wil jij het lichaam van je dromen, het liefst nog voor de zomer? Zorg dan dat je wat extra spiermassa kweekt met de hulp van onderstaande supplementen.

fitness suplementen

  1. Wei proteïne poeder. Er is een goede reden dat we dit product als eerste noemen: het is onmisbaar voor de eiwitsynthese. Wei is een melkproteïne oftewel melkeiwit en bevat zeer veel aminozuren. Je lichaam kan het snel verteren zodat de spieren bijna direct kunnen beginnen met de opbouw van meer spiermassa. Het beste resultaat krijg je met ongeveer 20 gram wei proteïne poeder ongeveer een halfuur voordat je gaat sporten, en nog eens ongeveer 40 gram na het sporten. Je kunt ook overwegen om nog een extra portie te nemen bij elk ontbijt maar dit is niet noodzakelijk.
  2. Casein proteïne poeder. Op de tweede plek, net onder wei proteïne, vinden we casein proteïne. Dit poeder is in tegenstelling tot wei proteïne juist een product dat heel langzaam verteerd. Daarom is het de beste snack voor het naar bed gaan. De aminozuren uit het casein poeder worden heel langzaam vrijgegeven aan je bloed waardoor je spieren continu kunnen blijven opbouwen. Een portie casein poeder is tussen de 20 en 40 gram voor het slapen gaan. Daarnaast kun je nog een halve portie nemen na de training of tussen maaltijden in.
  3. Creatine. Creatine is een organische stikstofverbinding die uit 3 verschillende aminozuren is opgebouwd. Deze werken ook alle drie op een andere manier. Allereerst krijgen je spieren direct meer energie waardoor je meer repetities kunt doen bijvoorbeeld bij het gewichtheffen. Op den duur krijg je hier sterkere en grotere spieren van. Daarnaast trekt creatine meer water je spieren in zodat de cellen groter worden. Tot slot is uit onderzoek gebleken dat creatine de insulinelevels verhoogt. De groei van de spieren wordt hier ook door gestimuleerd. Van creatine heb je dagelijks slechts 2 tot 5 gram nodig vóór de training, en 2 tot 5 gram ná de training.
  4. Aminozuren met zijketens (Branched-chain amino acids, BCAA). Hiermee worden de aminozuren leucine, isoleucine en valine bedoeld. Leucine is hiervan de belangrijkste omdat het de eiwitsynthese van spieren stimuleert. Bij je trainingen zul je meer energie hebben en achteraf heb je meer spiermassa. 5 tot 10 gram bij je ontbijt, voor én na de training is gewenst voor het optimale resultaat.
  5. Beta-alanine/carnosine. Ook de kracht van spieren is onderzocht. Spieren bleken krachtiger te zijn wanneer het niveau carnosine hoger was. Daarnaast verbeterde ook het uithoudingsvermogen. In combinatie met beta-alanine was dit effect nog groter. Voor de beste werking neem je 1 of 2 gram beta-alanine en/of carnosine voor en na elke training. Als je niet traint kun je nog steeds gebaat zijn bij 2 gram tijdens het ontbijt. Doe dit bij voorkeur in combinatie met creatine.

Als je deze voedingssupplementen aan je schema toevoegt en gaat gebruiken zul je merken dat je spieren krachtiger zijn dan ooit. Binnen korte tijd heb jij de spieren waar je tot nu toe alleen maar van kon dromen. Vergeet niet dat dit absoluut geen vervangende producten zijn voor je normale dagelijkse voeding. Die is en blijft net zo belangrijk, evenals het geen of weinig alcohol- en sigarettengebruik.