Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Het woord kan in twee delen geknipt worden en dat is testis (het is Latijn voor teelbal) en steroïde. De zuivere testosteron stof komt voor als een witte vaste stof welke niet in water kan oplossen.
Mannen beschikken over het mannelijke geslachtshormoon androgeen. Bij mannen stijgt het in de puberteit richting het volwassen worden. Vrouwen hebben een veel lagere concentratie van testosteron. Bij vrouwen wordt het voor een derde deel door de ovaria gemaakt en de rest door de bijnieren in het lichaam.
Het was Ernst Laqueur welk in het jaar 1935 het uit een stierentestikel wist te isoleren.
Waarvoor dient testosteron?
Het heeft verschillende functies in ons lichaam. Denk hierbij de ontwikkeling van de mannelijke geslachtsorganen wanneer men nog een embryo is. Als er geen testosteron is dan wordt er een vrouwelijke embryo ontwikkeld. Gedurende puberteit ontwikkelen zich de secundaire mannelijke geslachtskenmerken. Denk hierbij aan de groei van de penis, de balzak, lichaamsbeharing en ook de verandering van de stemhoogte.
Hierna zorgt het in je lichaam ervoor dat je mannelijke voortplantingsapparaat in stand blijft. Het lichaam blijft ook sperma produceren. Het speelt ook een belangrijke rol bij het libido van zowel mannen als vrouwen.
Door de testosteron kan de talgproductie ook veranderen, waardoor men acne krijgt. Ook zorgt het er bij veel mannen voor dat ze kaler worden.
Testosteron en sporten
Het verliezen of winnen van een wedstrijd hangt vaak samen met de stijging of de daling van de niveaus van testosteron. Het wordt bij veel sporten als een vorm van doping gebruikt om de spiermassa te beïnvloeden. Naast de toegenomen spiermassa krijgt men echter ook last van bijwerkingen. Denk hierbij aan een verhoogde agressiviteit. Het staat op de lijst van doping van de World Anti Doping Agency (WADA). Het is een internationale lijst.
Het wordt oraal of intramusculair toegediend. Een gel of pleister of een implanteerbare korrel onder de huid behoren tot de mogelijkheden om het in het lichaam op te nemen.
Bijwerkingen
Vooral bij mannen is het antisociale niveau en de agressiviteit te relateren aan het testosteronniveau. Er zijn volop studies welke dit hebben vastgesteld.
Ook bij gevangenen is de agressiviteit gerelateerd aan de testosteronspiegel. Dit geldt niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen. Ook bij vrouwen verhoogt het de agressiviteit.
Hoewel een verhoogde testosteronspiegel verschillende nadelen kent, kent het ook enkele voordelen. Vooral bij het onderhandelen helpt het sterk.
De juiste testosteron kiezen
Het is belangrijk om de juiste keuzen te maken. Ontdek de verschillende merken welke er op de markt zijn en hoe je het, het beste kunt gebruiken. Weet ook dat er bijwerkingen mogelijk zijn. Door je hiervan bewust te zijn kun je de agressieve factoren wat meer onderdrukken. En dat is natuurlijk goed. Kijk ook naar de verschillende manieren waar je het kunt aanschaffen. Kies een goede testosteron om optimaal te genieten van het gebruik ervan.
Lees meer op http://nl.wikipedia.org/wiki/Testosteron
Lees ook https://www.wizmo.nl/anabolen-kuur/