Creatine

Creatine komt van nature voor in de gewervelden en is een organische verbinding van stikstof. Het helpt bij de energie voorziening van de zenuwcellen en de spiercellen. Het wordt in het lichaam gemaakt uit de aminizoren, methionine, glycine en arginine. In Nederland wordt het ook verkocht als een voedingssupplement. Het is niet als een geneesmiddel geregistreerd.

Het wordt ook in het lichaam gemaakt in de lever. Je kunt het ook eten door bijvoorbeeld een biefstuk te nemen of een zoute haring dan krijg je ongeveer een gram binnen. In de nieren wordt het uitgescheiden.

 

creatine pillen

 

Waarom creatine gebruiken?

De stof zorgt ervoor dat je prestaties verbeteren van je spieren als je korte krachtinspanningen doet. Denk hierbij aan veel herhalingen (reps) en wat minder herstel. Zelfs de NOC NSF geeft aan dat de supplementen goed kunnen zijn voor krachtsporters en ook voor teamsporters. Het heeft bij duursport trouwens weinig effect. Hier kun je het dus beter niet gaan innemen. Het is goed om te weten dat het niet op een dopinglijst staat. Dat is natuurlijk normaal aangezien het lichaam zelf ook creatine aanmaakt. Er is ook geen androgene werking bij creatine. Dit gebeurt namelijk wel als je anabole steroïden gebruikt. Twintig procent van iedereen die het innemen merken er weinig van. De overige tachtig procent van de personen welke creatine innemen merken wel een voordeel van het innemen van deze stof.

 

Hoe te starten?

Als je wilt gaan starten met het innemen van creatine dan is het goed om te starten met iedere dag 20 gram te nemen. Verspreid de inname over de hele dag. Hierna neem je een maand lang twee gram per dag. Je kunt het beste de het samen met koolhydraten innemen.
In een onderzoek van bijna 200 mensen is ontdekt dat de gemiddelde spierkracht met 8,5 procent is toegenomen in vergelijking met de placebo groep.
Bij muizen is ontdekt dat het de levensduur met ongeveer 10 procent verlengd.

 

Zijn er ook bijwerkingen bij het gebruik van creatine?

Natuurlijk is het goed om te weten of er ook bijwerkingen zijn als je gebruik maakt van get. Het kan soms voorkomen dat je last krijgt van diarree of kramp. Vaak gebeurt dit als je er teveel van inneemt. Ook winderigheid behoort tot de mogelijkheden. Vaak gaat het vanzelf over. Het is wel mogelijk dat je gewicht toeneemt. Als je een hardrenner bent of een marathonloper dan moet je hier rekening mee houden.

 

Waar koop je jouw creatine?

Er zijn verschillende manieren om het aan te schaffen. Denk hierbij aan het kopen van het in een sportschool. Ook kun je het in een winkel kopen. Daarnaast kun je natuurlijk ook de creatine via het internet kopen. Er zijn tal van mogelijkheden om een goede webshop te vinden waar je de juiste creatine kunt aanschaffen. Het is natuurlijk belangrijk dat je voor de juiste kwaliteit kiest om een maximaal resultaat te behalen als je het gaat innemen. Het eindresultaat is het enige wat telt.

Geef een reactie