anabolen

Anabolen worden ook wel anabole steroïden genoemd of androgene steroïden. Het is een sport en anabolen middel om je prestaties te verhogen. Hoewel ze wereldwijd verboden zijn worden ze nog wel veel door voornamelijk amateursporters genomen.

Het was John Ziegler welke de synthetische steroïden ontdekte. Hij was een ploegarts welke in het jaar 1954 het Amerikaanse gewichthefferteam begeleidde. Dit was tijdens de wereldkampioenschappen in Wenen. Het was een Russische collega welke hem had verteld over de synthetische testosteron en hoe de Russen dit gebruikten. Hij ging zelf ook aan de slag en ontwikkelde Dianabol. Dit is te zien als de moeder van alle anabolen. Pas vele jaren later ontdekte men dat atleten volop klachten krijgen met het plassen, een vergrote prostaat kregen en ook volop leverziekten ontwikkelden aan de teelballen. Anabolen waren dus niet zo gezond.

Wat zijn anabolen?

Het zijn synthetische steroïden welke gemaakt worden van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Het wordt aangemaakt in de testis en ook in de bijnieren. Het zorgt voor de bevordering van het aanmaken van eiwitten. Hierdoor wordt het gebruikt als doping in de wereld van de sport. Net als tal van andere hormonen worden ze gemaakt uit cholesterol.

 

De verschillende werkingen van anabolen!

Ze kennen een verschillende werking. Zo zijn er anabolen welke zich binden aan een spiercel. Hierna zetten ze zich om naar eiwitten en helpen ze om de spiermassa te vergroten.
De andere werking is om ervoor te zorgen dat spierweefsel niet afgebroken wordt in het lichaam.

 

Enkele beroemde gebruikers in de wereld

Natuurlijk zijn ze erg populair onder bodybuilders. Ook bij Arnold Schwarzenegger was dit een goed middel om zijn lichaam op te bouwen en om uiteindelijk acteur en gouverneur van de staat Californië in Amerika te worden.
Ook Lance Armstrong gebruikte het en was een zeer goede wielrenner. Tegenwoordig zijn er tal van dopingschandalen rondom hem.
Ben Johnson is een zeer snelle sprinter (hardlopen) welke ook gebruikt maakte van anabolen.
Daarnaast is er nog Andre Agassi welke vele grand slam tennis titels won. Ook John McEnroe gebruikte!

 

Enkele positieve effecten

Ze zorgen voor een verhoging van de proteïnesynthese. Bij een mens is er een constant evenwicht tussen opbouwen en afbreken. Met anabole wordt het afbreken geremd en het opbouwen gestimuleerd.
Ook worden er meer rode bloedcellen aangemaakt en hemoglobine. Hierdoor is er meer zuurstof in het lichaam en is je uithoudingsvermogen veel beter.
Ze zorgen ook voor een voerhoging van de glycogeenopslag. Daarnaast stijgt de lichamelijke afweerfuncties bij infecties. Ook herstellen de spieren veel sneller na een workout.
Testosteron zorgt ook dat er meer calciumafzettingen zijn in de botten.
Ook de combinatie van de positieve effecten van anabolen zorgt voor een positieve werking op de psychologische elementen van een sporter. Men krijgt een gevoel van groei en kracht.
Ook het concentratieniveau zal veel hoger zijn.

 

Enkele negatieve effecten.

Natuurlijk willen we je ook op de nadelen wijzen. Onderzoeken hebben aangetoond dat anabolen de kans op hartfalen verhogen. De hartspier verdikt zodanig dat het niet gezond is voor de persoon. Ook kan er overmatige lichaamsbeharing ontstaan, te veel gezichtshaar, een lagere stem en het missen van een menstruatie bij vrouwen. Ook de vrouwelijke geslachtskenmerken kunnen volledig verdwijnen.

Weet dus waar je aan begint!

Geef een reactie